Smoothie mot matsvinn = win-win for deg og kloden
Når jeg rydder i kjøleskapet blir det ofte smoothie eller suppe av frukt- og grønnsaksrester. Hurra for miljøet, helsen og økonomien!
Sist jeg blogget om mat hadde jeg fylt opp benken med masse grønt og skjønt. Det er ikke lett å få spist opp alt sammen. Men, jeg er veldig streng med å ikke kaste mat, og det burde flere være! Det er så enkelt som at man bare hiver masse digg i en blender eller en gryte og lar det stå til.
UNNGÅ MATSVINN
Det er ikke alltid det blir like godt, men MÅ maten være femstjerners? Så lenge det er gode råvarer så bør de spises uansett hvordan de ser ut. Mange supergode oppskrifter baserer seg på restemat. Pizza og lapskaus for eksempel.
Jeg fant brune bananer, litt bleike grønnkåler, en halv avokado med LITT brunt utenpå, en mango som var 40 prosent fin, en litt tørr appelsin og litt til. Når alt går i blenderen eller kjelen så blir det godt uansett!
I skrivende stund drikker jeg sunnhetsbomben som jeg forter meg å skrive ned før jeg glemmer hva den ble laget av. Den har en nydelig balansert smak av søtt, friskt, pepret (ingefær) og syrlig.
Proppfull av masse viktige mineraler, vitaminer og antioksidanter. Ingen kosttilskudd kan erstatte dette.
Hvis den blir ekstra tykk lager du smoothie bowl. Du finner en super oppskrift her!
Nå gleder jeg meg til neste raid i grønnsaksdisken!
OPPSKRIFT SMOOTHIE PÅ RESTEMAT
- 1/4 mango
- 1/2 moden banan
- 1/2 avokado
- 1 stangselleristang (med blader)
- 1 gren grønnkål (uten stilken)
- 1/2 appelsin i biter
- 2 cm fersk ingefær, finhakket
- ca 1 dl vann (spe med mer om det trengs)
- 1 gulrot, skrelt og grovhakket
Alt kjøres i blenderen noen få minutter.
SLIK LAGER DU GOD OG SUNN SMOOTHIE:
- litt grønt (spinat, grønnkål, gulrot, agurk, stangselleri)
- litt søtt (mango, ananas, melon, daddel, banan, honning)
- litt syrlig (sitrus, eple)
- litt fylde/sunt fett (banan, avokado, daddel, havre, mandler)
- litt væske (vannmelon, Biola drikkeyoghurt, vann, skummet melk, kokosjuice)