Ski Italia: Randonée / ski touring i pudder!

The big white. Vi nærmer oss 2000 m.o.h.

Langsomt og rytmisk vuggende tråkker vi meter for meter oppover fjellsidene. Til en topp i Italias del av Syd Tyrol. Så er det utfor med en frihetsfølelse jeg aldri glemmer.

Både landskapet og været skifter på turen oppover. Vi får god tid til å ta inn alle detaljer.

Gsieser tal ligger som en stor åpen dal som hever seg oppover mot alpene. Her finnes et supert langrennsmiljø, med flotte preparerte løyper som svinger seg gjennom et levende kulturlandskap med store, gamle fjellgårder.

Øverst ligger det et lite skisenter, en koselig restaurant med solid lokal husmannskost og en liten bakke med heis. I denne bakken startet vi vår randonéetur, eller ski touring som de kaller det i alpene.

Huski Rentals hjelper deg med alt. Langrenn og rando er de spesialister på. Her legges det feller på skiene våre.

Utstyret fikk vi låne av Huski Rentals, og det var min aller første tur på slike lette alpinski, med ditto lette bindinger og støvler.

UTSTYRET BETYR MYE FOR RANDONEE

Utstyret skal gjøre det så lett som mulig å gå rolig og rytmisk opp bratte fjellsider med feller under skiene. Hælen løsnes fra bindingene, som har en klaff som gir høyde under hælen, slik at du får en slags trappeeffekt. Stavene bør være av typen teleskop, siden du trenger lengre staver for å gå opp, enn å stå ned. Dessverre er randonéeutstyr dyrt, for det er snakk om nye og innovative materialer. Flott å leie inntil videre da!

En jentegjeng er på vei opp det første stykket. Ledet av regionens første kvinnelige fjellguide 🙂

Men hvorfor bruke en halv dag på å gå sakte til toppen, når man kan ta skiheis? Hele vitsen med ski touring er at du kommer deg til områder utenfor allfarvei, for å få uberørt natur, stillhet og store naturopplevelser. Er du heldig finner du store pudderflak for deg selv på vei ned, som vi gjorde!

Halvveis oppe i lia ligger noen fine gamle seterbuer, som tidvis har servering. Jeg er kledd lag på lag i blant annet Ortovox, som jeg skryter hemningsløst usponset av. Kjenner designeren Thomas Moe.

Dessuten er det noe meditativt og fint med å bruke god tid og nyte rytmen. «Veien blir til mens man går» får dypere mening. Min journalistkollega fra Danmark, den lokale fjellguiden vår og jeg ble gående og prate om løst og fast, mens vi nøt den langsomt skiftende naturen rundt oss, fugler som fløy mellom trærne, ekorn, dyrespor og den alpine faunaen. Alt det man ikke helt rekker å se og føle når man dingler i heiser og gondoler.

Guiden min Paul Salpelza er leder av skiskolen som blant annet utdanner fjellguider i området. Du finner ham på info@alpinschule.com

– Vipp overkroppen frem og tilbake, og finn rytmen. Ikke bli svette, rådet Paul og viste oss hvordan.

Foruten å vise vei, er han den som bærer sikkerhetsutstyr. Gå aldri uten søkestav, beeper og spade i tilfelle snøskred.

Toni guider tøffe Agata, som elsker å være aktiv, akkurat som meg. Vi tok derfor følge fra vi møttes over tregrensen. Luen til Toni er fin med norsk flagg!! Krydde av dem i dalen…Noen norske firmaer må har vært rause med give-aways.

Over tregrensen møtte vi et par andre vandrere. Når man møtes ute i den store fjellheimen blir det jo gjerne til at man kommer i prat. Det var polske Agata, som hadde gitt seg selv randoutstyr i femtiårsgave

-Venninnene mine ble igjen i dalen, for de forstår ikke vitsen med å bruke dagen på å gå oppover, sa hun med et hjertesukk.

Jevnt og trutt. Men det krever kondis…

Vi fant fort tonen, for vi deler lysten til å prioritere tøffe aktiviteter. Vi gikk til cirka to tusen meters høyde. Paul og Toni måtte gi oss en hjelpende hånd for å komme opp de siste bratte meterne til toppeggen, der det var trygt nok å stå. Heldigvis var det ikke noe stup rett bak, men et slakt stykke mot fjellheimen og dype daler som åpenbarte seg for oss på den andre siden. Så spente vi hælene fast i bindingene og traverserte langs fjellsiden samme vei som vi kom. Så skar vi rett ned i pudderet med store myke svinger som var så deilige at jeg fikk helt kick!

HER KAN DU SE VIDEO FRA MIN SKIKJØRING I PUDDER OG SKOG

Fort et sted! Slakt nok for begynnere, og masse pudder for deg selv.

Under tregrensen svingte veien seg i siksak nedover, men Paul og jeg valgte å stå rett ned gjennom skogen. Dype dyner av pudder nær sagt hele veien var utrolig digg. Jeg elsker skogskjøring!!

BO I PRISBELØNT ARKITEKTUR OG KULTUR

Kulturlandskap med levende fjellgårder i Gsieser tal.

Vel nede i bakken ble vi invitert inn i Paul og hans kone Elizabeths fjellgård, som lå ski-in ski out.

Paul byr på hjemmelaget aperitif laget av en alperot. Knallgodt! Smakte som destillert alpeskog.
Elizabeth & Paul er stolte av sitt livsverk, som ivaretar gamle kulturtradisjoner i Syd Tirol.

– Tømmeret er fra 1530, og vi har tatt fra hverandre det som var Elizabeths sin slektsgård i mange hundre år, flyttet det noen meter og bygget opp igjen, forklarte de, mens de viste oss rundt i de to etasjene som en gang hadde huset to tallrike familier.

Mange fine takhvelvinger i alpene.

Nå er det med arkitektonisk prisbelønt innsats og design omgjort til Bed & Breakfast leiligheter for 2-6 personer, og prisen som starter på 40 euro natten er det ingenting å si på. Du finner dem på Haus Vitus.

Selv nøkkelen er autentisk
Romslige oppholdsrom med gammel ovn og gamle tekstiler.
Moderne og nytt i lekker harmoni

Superlekre, moderne kjøkkenkroker og bad, i fin harmoni med gamle tømmervegger, tradisjonelle tekstiler, møbler og kuriosa.

Her kan du bo godt, med venner eller familie. Selv bodde vi på det superlekre Hotel Quelle, med en av alpenes flotteste SPA-anlegg, inkludert oppvarmet utendørs basseng i snøen. Mer om det i neste bloggpost 😉

Kommer nok tilbake hit!

Turen ble sponset av den regionale turistinformasjonen 3 Zinnen Dolomites, det femstjerners SPA-hotellet i St. Maddalena Hotel Quelle og Cross Country Ski Holidays, som har ekspertise og godt nettverk for aktivitetsferier i alpene og Dolomittene.