Ni tips for et sunnere kosthold
Det skal så lite til for å få store resultater til sommeren. Hvis du ønsker deg bedre helse, en slankere kropp og mer energi. Her er mine beste kostråd.
1: START MED GRØNNSAKER
Når du er på restaurant eller hjemme, så tenk at du skal starte ethvert måltid med å spise grønnsaker først. Enten rå, som suppe eller salat.
2: MINST TI OM DAGEN
Ikke tenk fem om dagen, men ti. Frukt, bær og grønt skal fylle deg med så mye smak og metthet at det hverken blir tid og plass til usunt snacks.
3: KRYDDER OG URTER ISTEDETFOR SALT OG SUKKER
Salt og sukker er verstingene i kostholdet vårt. Du får i deg nok sukker gjennom frukt og grønt, og nok salt for å dekke dagsbehovet i ÈN brødskive.
4: EKTE SUPERMAT
Jeg skrev boken SUPERMAT for Kagge Forlag i 2006, og den gjelder ennå som gullstandarden for hva som er de beste råvarene du kan få i deg daglig. NRK Folkeopplysningen tok den frem som et godt eksempel på forskningsbasert ernæringsråd. Da ble jeg stolt! Først nå, over ti år senere, er jeg utdannet kostholdsveileder ved NIH, og ser at jeg gjorde en god jobb i den boken 🙂 Her er listen:
SUPERMAT: laks, bønner&linser, blåbær, brokkoli, havre, appelsin, gresskar, soya, spinat, te, tomat, kalkun, valnøtter, yoghurt, chilipepper, løk&hvitløk, vann, kakao, banan, rødvin m.m.
Disse råvarene prøver jeg å få i meg daglig (rødvin bare litt ukentlig, for der strides de lærde).
5: KREATIVE SALATER
En salat kan være et helt måltid om du legger til mager ost, nøtter, kanskje litt skalldyr, linser, grov pasta eller tunfisk. Ikke bruk fet dressing, men litt olivenolje, sitron, sennep, urter og en teskje honning.
6: UNNGÅ FLYTENDE KALORIER
Det jeg tror er den største kalorifellen til de fleste idag er tilbudet av flytende kalorier. Det du drikker, uten mettende fiber og tyggemotstand, gjør at hjernen ikke mottar metthetssignaler før det er for sent.
Styrer du unna ALT av juice, brus, alkohol, saft og annen sukkerholdig drikke er MYE gjort.
Drikk vann og usukret te og kaffe. Jeg lager kaffelatte med lettmelk, og drysser på kanel for å få smak som fjerner behovet for søtning. Prøv da vel!
7: BACK TO THE ROOTS
Rotgrønnsaker er billig, sunt og mettende. Tenk at du hver dag skal stikke finger’n i jorda med å skrelle en rot og bruke den som snacks eller i en suppe. Ikke minst er rotgrønnsaker supre å grille i tynne skiver med litt olivenolje. Yummy!
Rotgrønnsaker er vinterens erstatning for ferske salater.
8: FISK OG SKALLDYR RULER
Jeg forsøker å spise mindre og mindre kjøtt, men utelukker det ikke. Holder meg helst til vilt fra jegere, geit og naboens lam. Bærekraftig kjøttproduksjon bør vi stimulere. Men fisk og skalldyr gjør utrolig godt med sine magre proteiner og sunne omegaoljer, sink og mineraler. Billig i sesong er det også. Fast food, for du kjøper dem jo ferdigkokte som regel. Jeg er superfan av fiskeburgere fra for eksempel Lofoten. Du finner dem på super’n. Når jeg spiser reker og fiskeburgere til hverdags, bruker jeg grovbrød til.
Oppskriftene finner du ved å google GULLIMUNN og det du leter etter, som for eksempel parikasaus, aioli eller rødbetsalat.
9: NYT MATEN!
Mat er kos, ikke medisin, stress og dårlig samvittighet. Guilty pleasures er bra, så lenge du ikke gjør det for ofte. Psykisk og fysisk stress har påvirkning på hvordan kroppen bruker energien du gir den. Slapp av godt mellom treningsøkter og fysisk aktivitet. Sov godt og spis godt, men med måte.