Jogg med en morgengjeng!
Jeg er så heldig å ha spreke nabovenninner, som samles hver torsdag morgen til en herlig morgenøkt i nabolaget. Nabolaget mitt er spesielt flott, og byr på MYE variasjon. Norge er verdens vakreste land, og du har helt sikkert noe som kan matche vårt!
Slå deg sammen med naboer, for de er så nærme deg at den største dørstokkmila, som heter “ha’kke tid“, forsvinner delvis.
Bli enige om en fast tid i uken, og vær mange nok til at dere alltid er minst to som kan stille.
I vår gjeng er det noen uskrevne regler og ritualer:
- Vi løper uansett vær og føreforhold (ski om vinteren, piggsko i overgangsfasen, joggesko ellers).
- Vi løper en ny rute hver gang . Det begynner å bli svært vanskelig siden vi har holdt på hver torsdag i over 15 år! Da kjører vi på med favorittruter.
- En eller to bestemmer ruten hver gang, og vi andre dilter etter uten et kny.
- Det er ikke lov å klage eller snu uten meget god grunn.
- Hvis noen er skadet, eller blir syke (en av oss fikk kreft), så senker vi farten (Den kreftsyke ble rask frisk!)
- La skravla gå 🙂
- Stopp for korte pauser på utsiktspunkter.
- Bruk en lukket Facebookgruppe for å melde hvor turen går, og hvem som kommer. Del gjerne bilder og følelser etterpå.
- Julelunsj og sommeravslutning er kos, men alltid med en økt først.
- Møt presis (med det akademiske kvarter innafor) og fastsett et tidspunkt garantert tilbake til start. (Folk skal jo på jobb!)
Og så noen råd fra erfarne løpere 🙂 Det viktigste utstyret er GODE løpesko, men så lenge dere løper i ulendt terreng vil nesten hva som helst funke. Løp minst mulig på asfalt.
Terrengløping er så skånsomt og bra at det anbefales alle med ulike betennelser (artroser), muskel- og skjelettplager + MYE annet.
Hva er gode sko? Sålen er viktigst. Den bør suge seg fast til underlaget, enten det er sleipe steiner, røtter, islagte svaberg, trestammer eller grus.
God nok demping er lurt, men ikke for mye. Selv liker jeg sko som sitter som “sokker” på beina. De bør også være av typen terrengsko som slipper vann ut. Noen slike sko har faktisk hull i sålen og/eller tåen.
GoreTex er kun nødvendig om høsten har jeg funnet ut.
Skaff et par piggsko til kalde dager med is. De varer i årevis (blir lite brukt, og sålen er stiv uansett).
Bruk ullsokker året rundt. Du skal kunne tråkke i bekker, myrer, råtten snø, søle og slush uten at det stopper deg. Ullsokker gjør at iskalde tråkk kjapt blir deilig varmt når blodpumpa går som på et damptog.
Tights fåes i et hav av varianter. Vi som løper i skogen har alltid lange tights og ermer p.g.a. fare for insektstikk og risp fra stive greiner. Jeg har et par med ullfór til kalde dager. Ellers funker vanlige i stretch. Her har jeg årets trendy tights fra Kari Traa. Jeg synes klærne hennes har en fantastisk god passform. (Det er jeg ikke sponset for å si!) Ulltrøyen fra Brynje er blitt mitt absolutte favorittplagg, av fin ull som puster maksimalt gjennom de geniale små meshhullene. (Heller ikke spons!). En kjempelett, tynn men vindtett jakke er lurt å ha utenpå. Den knytter jeg lett rundt livet om det blir for varmt. Denne er fra Diadora, og sitter som et skudd med fin innsving og lengde. (Fikk den som velkomstgave ved å abonnere på Aktiv Trening)
Så slenger jeg på buff, hansker og pannebånd om høsten.
Idag var det derimot nyyyydelig vårlig, og vi bestemte oss for BOGSTADRUNDEN.
Vi startet turen med en skogsti, som ender på en grusvei et lite stykke.
Så tar vi av til en tursti langs det vakre Bogstadvannet, før vi traverserer golfbanen til Bogstad Golfklubb, Nord-Europas vakreste 🙂
Videre over Bogstad Gård, og der traff vi på løpedronningen Ingrid Kristiansen, som ofte før! Vi erter hverandre litt morsomt hver gang 🙂
Hun er alltid like blid og positiv, og arrangerer flotte trimgrupper gjennom sin nettside og Facebookgruppe.
Ofte hilser vi på kuene, ser litt på blomstene, og nyter stedet før vi løper tilbake til start.
Vel hjemme trente jeg magen, som vanlig HVER DAG, siden jeg har gående prosjekt flat mage på 60 dager (Note to self: må sjekke om tiden er ute…). En ting jeg merket idag, som var den første joggeturen vår etter skisesongen, var at jeg var så lett på foten…Normalt er sesongens første løpeturer litt tunge, på grunn av uvant muskelbruk. Riktignok har jeg jogget tre ganger i Frankrike, men det ble relativt små økter. Jeg tror det er effekten av min nær sagt daglige HICT (High Intensity Circuit Training) de siste ukene. Yabbadoo!
Prøv selv da vel! Og lov deg selv å lage en tilsvarende morgen- (eller kvelds-) gruppe med dine mest positive naboer.
Ut på tur – aldri sur!