Fjellnorge, turisme og aktiv livsstil
Jeg skrev en kronikk til NRK, om hva Norge kan lære av alpene. Den engasjerte over 80 000 lesere! Jeg er åpenbart ikke alene om å savne mer respekt for natur- og kulturarven vår.
Kronikken ble trykket i Gudbrandsdølen også, i forkortet versjon. Reaksjonene har i stor grad vært svært positive. Turistsjefer, ex-bønder, fjellfolk, reiselivskonsulenter og naboer har støttet mitt syn og sukk. Noe bør gjøres! Men hva? Ikke alle har forstått hva jeg mener. Ikke alle har vært i alpene heller, og har derfor lite å sammenligne med. Så la meg vise dere noen bilder, som sier mer enn tusen ord. (Anbefaler å lese kronikken min først.)
DIN IDEALISME OG BÆREKRAFTIGE LIVSSTIL ER VIKTIG
Men først: Min idealisme ligger i det eldgamle ordtaket "Motstand gjør sterk". Uansett om det er mat, trening eller livsstil vi snakker om, så vil den letteste og raskeste veien til velvære sjelden eller aldri være bra for oss, på lengre sikt. Hverken for helsen, økonomien eller miljøet. Jeg kunne fortsatt med slike ordtak; "Veien blir til mens man går". Å være aktiv på reise betyr ikke nødvendigvis at du skal rett til topps asap, men bruke tiden og sansene på hele reisen. Ikke minst: "Tid er den beste kokk".
I Norge er bensinstasjonene blitt fast-food stasjoner, der tilreisende spiser seg mette på bekostning av den sunne og bærekraftige lokalmaten. Hvem taper på det? Alle...
TA VARE PÅ GAMLE ARKITEKTUR- OG HÅNDVERKTRADISJONER
I Norge bygger hyttefolket masseproduserte ferieboliger i boligfelt oppover fjellsidene, med strølys, oppvarmet asfalt, og veldig mye plass, på bekostning av villmark, myrer, dyreliv og viktig beitemark. I alpene bygger man heller ut bygdene i dalstrøkene, og frakter alle opp med gratis shuttle-busser og/eller gondoler.
I Norge bygger man nytt uten å ta med seg noe av det gamle videre. Enda tradisjonsrik arkitektur og interiør er resultatet av mange hundre års erfaring med hva som er mest varig og miljøvennlig, på alle måter. Moderne fasiliteter blir jo bare bedre med godt håndverk.
SPIS OG DRIKK LOKALT
I Norge serverer man det alle tror at alle vil ha, i stedet for å servere det som er produsert i de nærmeste omgivelsene. Kortreist lokalmat smaker da mye bedre! Og maten serveres i de mest sjarmerende hytter og seterbygder. Svært ofte er eneste fraktvei med snøskuter eller gondol.
I Norge forfaller de aller fleste seterbygdene. I alpene er de superpopulære restauranter og enkle overnattingshytter. I en eller flere sesonger.
BEVAR BEITEMARKENE! DE ER VIKTIGE FOR ØKOLOGIEN - OG TURISMEN
Vi er et fjelland, men hvor er geita, sauen og viltet på menyene? Derfor har jeg stort sett med matpakke på tur til fjellnorge. Mangler vi gjetere? Hva med alle innvandrere som har vært gjetere i generasjoner? En ubrukt ressurs? Just asking..
VÆR STOLT AV PERSONLIG OG LOKAL HISTORIE
Som man ser brukes det i størst mulig grad lokalt trevirke, stein og skråtak. Håndverkerne er lokale. Bøndene får god omsetning for sine produkter via butikker og serveringssteder som i størst mulig grad bruker lokale råvarer.
FASHION TIL FJELLS
Før jeg gir meg, fjellfolket i alpene er überkule. De ruler på mye. Musikk, rå skikjøring og fashion. Hvis du ikke vet hvem Candide Thovex er, så Google ham. Fra mitt favorittsted. Ble starstruck da jeg møtte faren hans, og har drukket øl på den nye conceptbutikken/kafeen hans. OMG!
Ta deg en tur selv da vel. Spør meg gjerne om tips. God tur!