Den gode greske maten for helsen
Etter å ha bodd mange år i Hellas har jeg lært mye om Middelhavskosten. Mange bestiller det de er vant til å spise når de er på reise i andre land, og går glipp av den naturlige supermaten. Her er mine tips til det du bør smake på neste gang.
Jeg har et motto:
WHEN IN ROME, EAT AS THE ROMANS.
Er du på ferie i Norge bør du spise og drikke lokalt. Det som dyrkes her gir deg det du trenger for å takle klimaet vårt. Selvsagt kan vi legge til bananer, sitrus og krydder som ikke er naturlig hjemme i Norge, men la oss si 80-20 regelen da. 80 prosent lokalt, 20 prosent fra utlandet.
Trening er gram, kosthold er kilo.
Egentlig kan vi dekke alt kroppen trenger av næring fra egne norske kilder, men det krever både tid og kunnskap så lenge det ikke finnes i butikken. Skog og hei er fulle av planter og bær stappfulle av C-vitaminer for eksempel. Vil du gjøre noe aktivt for å bedre miljøet bør du lære deg å sanke og plukke av naturens forråd.
BRUK NATURENS EGET SPISSKAMMERS – FOR BÅDE HELSEN OG MILJØET
Ved Middelhavet derimot, er det veldig enkelt å styre unna alt av import. Ta for eksempel Hellas, der jeg har bodd i mange år, og ferierer nær sagt hver sommer. Min kjære eks-svigermor var fra en svært hardfør del av det sydlige Kreta, og lærte meg masse om å ta vare på alt av råvarer ved å kaste minst mulig og lage mat fra bunnen. Slakter man et dyr skal hele dyret utnyttes. Brød ble bakt av surdeig, urter tørket, frukt og grønnsaker servert etter sesong osv. Dessuten har grekerne alltid vært flinke til å plukke ville vekster til daglig bruk, enten det er snakk om fjellte, rigani (oregano), timian, horta & vlita (minner om spinat), villfennikkel, fikenkaktus og mye annet.
Jeg ivrer for å trekke frem den eldre generasjonens verdifulle budskap og kunnskap. Den gir deg optimal næring, samtidig som den tar vare på miljøet og den lokale økonomien.
LES MER: FOREVER YOUNG – reis til ungdomskilden
Naxos er Kykladenes spisskammers og største øy. Her lever småbønder av små jordteiger. Mange av dem har egne tavernaer der turistene ferdes langs sjøen.
På vårt stamsted Voula er hele familien i sving fra tidlig morgen til sen kveld i sesongen.
Mor Voula selv står på kjøkkenet og lager enkel men svært god og næringsrik gresk husmannskost. Her er ingenting badet i olje eller salt, men akkurat passe. En drøm for oss som er opptatt av helse.
Vi spiser som grekere. Det betyr at vi ikke bestiller hver vår rett, men mange småretter som vi alle deler på. Vi prioriterer grønnsaksrettene og sper på med noe sjømat eller magert kjøtt.
GRESK LANDSBYSALAT – XORIATIKI
Den kjente og kjære salaten med de solmodne tomatene spiser vi daglig, men visste du at den kommer i flere varianter? Basisen er alltid tomater, agurk, løk og grønn paprika, med oregano, olivenolje, sitronsaft eller eddik og lokal ost, som ikke alltid er feta.
BØNNEPASTE – FAVA
Bønner og linser er svært vanlig rundt hele Middelhavet, og en rik kilde til vegetarisk protein. Spiser du det sammen med kornmat får du fullverdige proteiner. Bønnene er gjerne most med litt olivenolje, hvitløk og sitrus.
AUBERGINER OG SQUASH – MELITZANES KAI KOLOKYTHO
Disse grønnsakene er svært populære i sesong, og brukes enten grillet, kokt, most eller som ingrediens i små vegetarboller, moussaka og paier.
SJØMAT ER IKKE BARE FISK
Blekksprut, akkar, sardiner og ukjente fiskeslag. Her er det bare å fråtse i godsaker for gane og helse!
GRØNNSAKER KAN VÆRE HOVEDRETT
Store mektige salater, gjerne med poteter og lokale urter med svært høyt innhold av mikronæringsstoffer må prøves. Nydelig! Du vil ikke savne kjøttet, som vi bør kutte ned på.
DRIKK LOKALT ØL, VIN OG MINERALVANN
Hvorfor gi Coca Cola Company mer makt enn de allerede har? Det er DIN etterspørsel som gir de store multinasjonale selskapene verden over monopol snart.
Gi din stemme til de små produsentene, uansett hvor du er, ved å etterspørre dem. Belønningen er MYE bedre smak.
RESTAURANTTIPS PÅ NAXOS
I tilfeldig rekkefølge. Dette er våre favoritter etter mange års besøk. Bare klikk på navnene så kommer du til nettstedene deres.
Leftheris i landsbyen Apeiranthos
Voula Plakastranden
Mikri Vigla Taverna Mikri Vigla stranden
Axiotissa Kastraki
Typografio Chora Naxos
Petrino Plakastranden
REISETIPS MATKURS – AGRITOURISMO
Her har jeg bodd to ganger og skrevet artikler fra. Vel verdt et besøk for de seriøst grekofile.
KOKEBØKER
Diane Kochilas har jeg møtt på Ikaria. Hun er USAs mestselgende forfatter av greske kokebøker, og har stor innsikt og kunnskap i den greske matkulturen. Kjempegode oppskrifter, hvorav Eleni Karimalis har bidratt med flere.