Auron er en autentisk alpelandsby, med en kirke som stammer fra 1300-tallet.

Kombinasjonen av en svipptur til Rivieraen og de maritime alpene i Provence er et kinderegg av de sjeldne! Og Auron er en godt bevart hemmelighet.

Mange nordmenn reiser jevnlig til den franske rivieraen Côte d`Azur, men få vet at det befinner seg et flott skiparadis bare halvannen time unna. Her har skiglade franskmenn boltret seg siden de glade 30-årene.

Utsikt fra Auron mot grensen til Italia. Knallfine bakker!

Nice flyplass er min favoritt. Det er noe med lyset og luktene, og den franske kulturen som møter meg idet jeg trer inn i ankomsthallen. Glasstaket siler den etterlengtede middelhavssolen ned på marmorgulvet. Du ser folk med stråhatter og lindresser. Et eventyr og det gode liv venter. Men aldri før har jeg pakket ullgensere og skijakker ned hit…Det blir ikke siste gang!

Turistsjefen i Auron, Pascal Lequelle, viste oss rundt i sitt paradis. Utelunsj med påskevær i januar er en veldig god grunn til å velge de franske alper!

Nå er jeg så heldig at jeg ofte blir invitert til Frankrike av det statlige turistkontoret Explore France (tidligere Atoût France) for å teste ulike skidestinasjoner, og har derfor fått et godt sammenligningsgrunnlag. (Selv om turene i sin helhet er dekket av dem, står jeg fritt til å si min mening.)

Frankrike har 254 skisteder, som varierer fra små til store turistmaskiner, fra ekstreme til familievennlige, fra luksus til masseturisme, fra autentisk alpekultur til 70-tallsbetong. Jeg har også testet skisteder i andre alpeland, og vurderer både arkitekturen, topografien, snøforholdene, restaurantene og kulturen. Med dette i bakhodet setter jeg nå Auron blant mine favoritter.

Hallo damer, bytt ut Chanel med noen kule googles og dra til alpene!

Nordmenn er skiglade og elsker alpene, men kvinnene glimrer med sitt fravær. Hvor er dere damer?? Er dere klar over hva dere går glipp av?

Norske skijournalister er nok altfor ofte unge menn som liker å ta ekstreme skibilder som frister de tøffe og skremmer de fleste. De «glemmer» å beskrive alt det andre. Fint for meg, for da blir det min nisje, og jeg elsker det!

RIVIERAENS MEST LUKSURIØSE SKIPARADIS

Koselig skøytebane midt i sentrum.

Luksusen er dempet, så ikke tro det handler om casinoer, digre hoteller og limousiner. Niks. Auron er en postkortvakker landsby øverst i lia med lubne furutrær, en eldgammel steinkirke, vakre chaleter og et lite sentrum med superkoselige restauranter, skiutleie, skøytebane og en gammeldags karusell (som i nær sagt alle franske landsbyer).

De er i ferd med å bygge et større 5-stjerners hotell, men enn så lenge er det små og personlige vertshus med masse sjarme som gjelder. For oss damer er det viktig med litt kos, ikke sant? Som at restaurantene og hotellene er fulle av interiørdetaljer vi lar oss inspirere av. Vakkert treverk, masse lokalt kunsthåndverk, skinn, ull, lin og smijern. Små hoteller med hamam, sauna og solterrasser med utsikt. Auron har alt det!

Fra en av Aurons tre topper, med utsikt mot den Italienske grensen. Herfra går det knallfine røde, blå og sorte løyper ned. Opptil 6 km lange.

Auron har fire områder som er knyttet sammen i et løypenett med 46 bakker som utgjør 135 km, hvorav 10 sorte, 16 røde, 17 blå og 3 grønne med 16 heiser

Avstandene er svært korte. Du trenger ikke bil, og fra skiutleien (som passer på skoene/støvlettene dine) er det knapt hundre meter til den lille “teleferikken” som frakter deg til bunn av bakkene, der du finner et dusin koselige restauranter med masse sol og knallgod mat. Derfra har du full oversikt over en del av bakkene, som er snille og flate nær deg. Men, vil du stå seriøst på ski er Auron en ulv i fåreklær…

#ILoveNice med snø og tinder!

Tar du en av Aurons 16 heiser til en av de tre toppene, hvorav den høyeste ligger på 2450 m.o.h. kan jeg love at selv de mest bortskjemte (som meg selv…) blir positivt overrasket! At det kan ligge sååå mye kald og super styresnø, i sååå flotte bakker, sååå langt syd er overraskende. De mange sorte og rød bakkene er knallbra, fordi de er jevnt bratte, oversiktlige, brede og med lite vind og mye sol.

I denne delen av de provencalske maritime alpene er det veldig spesielt lokalt værsystem, som sikrer eksepsjonelt mye snø og sol.

Hvis du er litt usikker på skiferdighetene dine, er det snille og knallfine blå og grønne bakker fra hver topp. Selv om jeg endelig har blitt ganske god på ski, elsker jeg å bare «surfe» ned de blå bakkene med salsahofter. Halleluja! Hvorfor har jeg ikke hørt skryt av Auron før? Fordi nordmenn glimrer med sitt fravær her.

«50 prosent av de utenlandske besøkende er briter», forteller turistsjefen Pascal Laquelle, som gjerne ser at flere nordmenn oppdager stedet (derfor ble jeg invitert).

«Vi har mange svensker her», sier han.

Logi er en kjede med autentiske franske vertshus med god mat og overnatting til hyggelige priser. Absolutt å anbefale!
Mye kos i alpene. Og knallgod mat! Her fra restauranten på vertshuset.

Jeg er installert på et klassisk fransk vertshus av typen Logi. En klassifikasjon for spesielt utvalgte småhoteller og restauranter som ivaretar fransk lokalkultur på alle måter. L’Equreuil betyr ekornet på fransk.

Chalet d’Auron er et lekkert lite SPA hotell, med flott utsikt, et lite basseng og en jacuzzi i et japanskinspirert lysthus på uteterassen med utsikt over hele dalen. Her fra loungen. For et deilig sted!

Den luksuriøse badedrakten i gull og sort fra Moeva London har jeg fått av “Rebirth of the Princess” i Bygdøy Allé. Kan også brukes som selskapsstopp, og er i et litt tykt materiale som passer flott for oss over 50.

Mitt lille ekornhotell er superkoselig, men for å teste spa-tilbudet er jeg også invitert en ettermiddag til det firestjerners Spa-hotellet Chalet d`Auron rett oppe i gaten (alt er nært) sammen med min danske journalistkollega. For å prøve jacuzzi with a view, et godt oppvarmet svømmebasseng, hamam og sauna.  Ikke det beste som bortskjemte meg har opplevd, men smått er godt, tenker jeg, som synes store forhold fort blir fremmedgjørende. Her skulle jeg gjerne bodd en helg!

Her er chaletet til Stephanie av Monaco! Hun elsker å være her, og bodde i Auron et par år for å komme unna pressen. Jeg har superlett dunjakke fra Uniqlo, Moonboots med tovet ull, solbriller fra Acne, jeans og ullskjerf. Mer glam utenfor bakken trenger du ikke.
Chalet i nabolaget til salgs. Anyone? Prisene er som på norske skisteder.
Ikke la deg lure av lite snø. Det er typisk for alpene at det er bart i dalene (bra for biler og gående), mens snøen ligger tykk i bakken og på toppene.

Jeg trives alltid best i små landsbyer med en lokalbefolkning som preger stedet med sin egen kultur og gjestfrihet. For sånn er Auron. Her kan du slappe helt av. Glem pels og dill. Selv om Stephanie av Monaco, og nær sagt samtlige franske presidenter, innbyggere fra Monaco og diverse filmstjerner velger Auron år etter år, så er lokalbefolkningen seg selv. Og kanskje nettopp derfor.

Ziggy driver Ziggy Sport og hjelper deg å leie riktig utstyr.
En dash reggae og rasta er ikke å forakte i bakkene.

Som Ziggy. Mannen til Krystel på turistkontoret. Han har to meter langt hår i en imponerende dreadlock-hestehale, og driver sportsbutikken Ziggy Sport ved siden av å inneha en tittel som special PR- og guest relation manager for det nye 5-stjerners hotellet som er under oppføring. Det er reggae, zen og gode vibber som gjelder både hos ham og på et par av de små vannhullene oppe i bakkene. Hang loose!

Gøy å prøve: Airboard og snøscooter

Franskmenn elsker å leke. På nær sagt alle skidestinasjoner jeg har prøvd, har de tatt meg med på alt fra kiting til masse offpist, hest og ski, kjelker, truger og her: Airboard og snøscootersafari i solnedgang. Sistnevnte inkludert middag langt oppe i lia, og en topptur med genepi (urtelikør) under stjernehimmelen med synlig melkevei. Magisk! Du lærer å kjøre selv, eller sitter bakpå med reisefølget ditt.

Supergøy å kjøre snøscooter opp og ned slalombakkene i nattemørket! Det gikk fort i svingene….45 min hver vei til middag etterfulgt av en night cap under stjernene på en fjelltopp. Magisk.

Airboard var rett og slett aking på oppblåsbare akebrett, med to håndtak. Litt som rumperister på vann. Du holder deg fast og dytter greia foran deg om du må bråbremse. Gøy!

Vi blåser opp luftputekjelkene.
Ikke lett å styre til å begynne med. Vi fikk det til under mye latter og moro, hele veien ned!

Så litt fakta:

FLY:

Det går mange direktefly fra Norge til Nice med f.eks. SAS eller Norwegian fra 1990,- kr t/r.

TOG:

Jeg ankom Nice med tog (TGV er supert), og gikk av på Gare de Nice, spaserte 8 min med min store trillebag til:

BO NICE:

Jeg bodde på Splendid Hotel & Spa Nice, som ligger veldig sentralt mellom togstasjonen og stranden. Åtte min å gå. Super takterrasse med svømmebasseng, jacuzzi og bar. I nabolaget finner du et hyggelig restaurantområde og boulevarden Victor Hugo, samt T-banestasjonen Alsace Lorraine. Derfra er det bare 20 min. med bane nr. 2 til flyplassen.

TRANSPORT NICE – AURON:

Det går buss til kun 12 euro t/r fra Nice flyplass og turen tar cirka 1,5 timer.

Alternativt taxi, som minibussen Paul Ferrier som koster 100 euro én vei, 200 euro t/r eller Taxi Corine +33(0)603043320

Mer info om offentlig transportAurons informasjonsside

BO AURON:

Jeg bodde på superkoselige 3-stjerners Logi Hôtel Ecureuil

Alternativt kan du bo på det 4-stjerners spa-hotellet jeg besøkte: Chalet d’Auron

SPISE AURON:

Jeg velger alltid lokalt øl, for det smaker knallbra. Som denne lyse.

Jeg ble tatt med på tre svært hyggelige og gode spisesteder.

Restaurant Le White midt i landsbyen. Superkoselig interiør i tradisjonell alpestil, og god meny med alt fra fish-bowl (knallgod) til ulike fonduer.

Le Gratusier nederst i bakken med herlig solterrasse og god tradisjonell alpemat, som smeltet Mont d’Or med spekemat av beste sort

Midt i byen: Le Bistronome, for enkel og god lunsj. Kamskjellsuppen var kjempegod.

Advertisements